Registrering

Hästpass

Från och med den 1 januari 2016 började en ny hästpassförordning att gälla. En häst som föds i Sverige ska då registreras i en svensk avelsorganisation, som för raserna angloarab, lipizzaner och morganhäst är ASHR. På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om vad som gäller för hästpass.
Alla hästar ska ha hästpass
Alla Hästar inom EU ska ha hästpass. Det gäller alla hästar oavsett ålder eller ras. Ett hästpass gäller hela hästens liv. Om din häst är född den 30 juni eller tidigare ska du som hästhållare ansöka om ett hästpass till din häst senast den 31 december samma år. Om din häst är född efter den 1 juli eller senare ska du ha ansökt om hästpass senast då hästen är sex månader.
 _________________________________________________________________

Ansökan om Registrering

Här finner du information om vad som är kompletta handlingar och information kring dessa handlingar som gäller för nyregistrering av föl och äldre häst som tidigare inte är registrerad. Ett hästpass gäller hela hästens liv. Om din häst är född den 30 juni eller tidigare ska du som hästhållare ansöka om ett hästpass till din häst senast den 31 december samma år.
Är din häst registrerad sedan tidigare men inte fått hästpass behöver du sända in registreringshandlingar, signalementsbeskrivning samt chipmärkningsrapport till ansvarig registrator och passutfärdare. Information om vilka handlingarna är och hur de ser ut finns också här.

Information till dig som ansöker om pass:

 1. Information om vad som är kompletta handlingar
2. Ansökan om registrering av Anglo
3. Ansökan om registrering Lipizzaner
4. Ansökan om registrering Morgan
5. Signalementsbeskrivning (exempel på blankett)
6. Information om chipmärkningsrapport
7. Information om provtagningsmaterial för DNA
8. Remiss för DNA-prov

Det bästa är att kontakta den registrator som sköter din hästs ras innan du skickar in handlingarna. Då får du hjälp om det är något du behöver komplettera med innan du skickar in din ansökan.

 
Sent inkomna passansökningar tar hästen ur livsmedelskedjan

Hästar vars passansökningar inkommer efter 31/12 födelseåret eller senare än 6 månader från födelsen tas bort ur livsmedelskedjan redan när passet tillverkas. Med tanke på detta uppmanar vi alla som får föl att så fort som möjligt ordna alla handlingar för registrering, så att fölen kan registreras i tid.